Letní výtvarné Jaroměření, 22.7.2017

28.07.2017 11:46

Už v zimě vznikla myšlenka uskutečnit setkání výtvarníků, kteří vystavovali v průběhu posledních 10ti let v jaroměřické výstavní síni. Multifunkční síň je součástí Obecní knihovny a poskytuje možnost hostům nejen literární, tvořivý, společenský ale i výtvarný kulturní zážitek.

Za desetileté období bylo napočítáno 75 výstav + každoroční výstava Betlémů.

Na jaře jsme oslovili 55 výtvarníků autorských výstav a pozvali je na sobotu 22.7.2017 do Jaroměřic.

Jejich reakce byla více než příznivá, což bylo zavazující.

Ke společné výstavě byl předem plánován objekt stodoly, který ale musel projít další etapou rekonstrukce. Vše se zadařilo, díky šikovným řemeslníkům, veřejněprospěšným pracovníkům a podpoře Obce.

A tak mohlo v určenou sobotu od 9ti hodin instalovat své práce 36 výtvarníků, kteří potvrdili účast, 11ti byly zaslané práce nainstalovány, 8 se z účasti omluvilo.

Do 13ti hodin se stodola bývalého selského stavení proměnila v galerii s různorodým uměním – malířství, grafika, ilustrace, dřevořezba, paličkování, patchwork, keramika, mozaika, vitráž, malba na kameny, mandaly, malba na hedvábí, drátování, enkaustika, fotografie, lidová tvorba, modeling...

Zahájení bylo připraveno před objektem CŽP, kde nám pod lipami po přivítání paní starostky a knihovnice za přítomnosti pana senátora Mgr. Radko Martínka předvedli ojedinělé vystoupení současní i bývalí žáci ZUŠ Bystré. Roztančili šachovou partii k úžasu přítomných. Jejich taneční projekt „ŠACHY“ sklízí velký úspěch nejen u nás ale i v zahraničí.

Další program již probíhal před stodolou, kde uvedl výtvarnou společnost malíř a básník pan Petr Bernard a společně s knihovnicí byly početnému obecenstvu představeni všichni výtvarníci.

Jejich dílo si již poté mohli přítomní prohlédnout.

Lákavou událostí byla následná módní přehlídka, kterou zajistila rodinná firma Matajula. Modely z autorské tvorby i z italské kolekce předváděly místní manekýnky s takřka profesionálním nasazením. Vizážistka společnosti Mary Kay, paní Mackerlová, zdokonalila příjemný vzhled modelek.

Po přehlídce bylo ve stodole připraveno pohoštění na němž se podíleli sami výtvarníci, členky SPOZ a pohostinství U Trojanů. Melodie hudebníků SLZA naladili příjemnou atmosféru podvečera.

Ani na děti se nezapomnělo, v přilehlé zahradě pro ně připravila dílničky keramika Sekerešových a paní Maierová z Duhové kočky.

Celé odpoledne vytvořilo příjemný umělecký zážitek. Výtvarníci si předali zkušenosti a vzájemně si ohodnotili svou dovednost. Někteří vážili dalekou cestu – z Prahy, Ostravy, Heřmanova Městce, Chrudimi, ba dokonce z Kalifornie. Snad bylo pro všechny setkání inspirující k další tvorbě. Přejeme jim hodně zdraví a možná zase někdy nashledanou.

Bylo pro nás – organizující – velkou ctí uspořádat tak velkou společenskou událost, která by bez pomoci Pardubického kraje, Obce Jaroměřice, podpory sponzorů spol.Ergo, S-cart, BILL, s.r.o. MAS Jevíčsko, Pohostinství U Trojanů, elektrodílny p. Grepla a obětavosti místních dobrovolníků, nemohla být pro všechny tak příjemná, jak jsme ji všichni prožili.

 

Fotogalerie: Letní výtvarné Jaroměření, 22.7.2017

Tato fotogalerie je prázdná.